De opleiding aanhangwagen

Het B rijbewijs is niet voldoende om in alle gevallen met een (zware) aanhanger te mogen rijden. Als de toegestane maximum massa (TMM) van de auto en de aanhangwagen samen méér dan 3.500kg. bedraagt, is het rijbewijs E achter B vereist. Het gaat hierbij om de gewichten die staan vermeld op het kentekenbewijs. Het gewicht wat daadwerkelijk is geladen is niet bepalend hiervoor. Klik op de link voor meer informatie hierover.

Hoe werkt het?
Rijbewijs E achter B is in 1 dag te halen. Je krijgt daarbij 5 klokuren les. Onderdeel hiervan is ook theoretische kennis. Denk hierbij aan maten en gewichten, kenmerken van de aanhangwagen en aandachtspunten voor het rijden met de combinatie. Na deze lessen wordt het praktijkexamen afgenomen.

Let op: bij weinig tot geen ervaring met het rijden met een aanhangwagen is het aan te raden voorafgaand aan de dagcursus 2 of meerdere uren rijles te nemen. Hiermee vergroot je de slagingskansen aanzienlijk. Zonder enige ervaring wordt de dagcursus als vrij intensief ervaren.


Wat is er nodig?

Je moet minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van het B rijbewijs. Het rijbewijs dient behaald te zijn in een handgeschakelde auto. Ervaring met een versnellingsbak is nodig, omdat er wordt gereden met een handgeschakelde auto als trekkend voertuig.


Het examen E- achter B

Het examen bestaat alleen uit een praktijkgedeelte en duurt circa 55 minuten. Er hoeft dus géén apart theorie examen te worden behaald. Wel wordt door de examinator een aantal zaken bevraagd met betrekking tot theoretische kennis over de combinatie.

Tijdens het examen worden o.a. de volgende punten getoetst:
• Aan- en afkoppelen van de aanhangwagen;
• 2 bijzondere verrichtingen (denk aan een bocht achteruit of keren door middel van steken in een zijstraat);
• Verkeersinzicht en een veilige en vlotte beheersing van de combinatie in het verkeer.